Dentist Constanţa

Placeholder

Endodontia reprezinta specialitatea stomatologica ce se ocupa de tratarea afectiunilor pulpare . In practica stomatologica cel mai frecvent se foloseste termenul general de tratament de canal sau extirpare de nerv.

Daca in urma consultatiei stomatologul decide ca aveti nevoie de un tratament de canal, aceasta nu este neaparat o veste rea, inseamna ca dintele dumneavoastra inca mai poate fi salvat. Nu trebuie sa va fie teama, tratamentul se efectueaza sub anestezie si este nedureros.

Daca tratamentul endodontic se efectueaza prea tirziu, exista riscul aparitiilor unor complicatii.

In ce situatii se indica tratamentul endodontic?

  • Tratamentul de canal se aplica in cazul in care nervul dintelui este distrus ireversibil de carie sau de o trauma (fractura dentara) sau in cazul cariilor profunde tratate anterior, pe dinti a caror vitalitate a putut fi mentinuta o perioada limitata ,dar care prezinta sensibilitate la cald si la rece. In acest caz pulpa dentara se poate inflama si se mareste in volum, iar din cauza presiunii pe care aceasta o exercita asupra cavitatii pulpare, apare senzatia de durere. Simptomele care apar si care indica necesitatea unui tratament de canal sunt sensibilitatea dintelui in cazul consumului de alimente prea reci sau fierbinti, durere in cazul in care mestecam pe dintele respectiv, coloratie a dintelui sau durere constanta. Cel mai frecvent, dintii cu carii semnificative sau infectii, pot fi salvati prin tratamente endodontice (de canal, asupra radacinii) urmate de refacerea dintelui prin obturatii sau coroane, extractia fiind o ultima solutie la care ar trebui sa apelam.
  • Nu intotdeauna insa acest tratament se aplica unui dinte bolnav. In cazul in care se efectueaza lucrari protetice in care dintii vecini zonei din care lipsesc unul sau mai multi dinti vor fi folositi ca suport si vor fi slefuiti, tratamentul de canal poate fi facut in anumite situatii in care din diverse motive (egresiuni dentare,malpozitii dentare,dezechilibre ocluzale) acestia nu pot fi pastrati vitali (cu nerv ).
  • Care sint avantajele?

  • Tratamentul de canal impiedica extinderea infectiei la dintii invecinati si impiedica distrugerea dintelui unde a aparut infectia. In functie de diagnosticul dintilor care urmeaza a fi tratati, tratamentul de canal se poate efectua in una sau mai multe sedinte. Tratamentul consta in indepartarea din canalul radicular a tuturor tesuturilor iritate sau infectate.Dupa eliminarea nervului canalele vor fi curatate,spalate si obturate (sigilate), iar dintele va fi salvat.
  • Cum are loc tratamentul propriu-zis?

  • Tratamentul consta in indepartarea din canalul radicular a tuturor tesuturilor iritate sau infectate. Daca tesutul din canal este infectat si ramane acolo, poate produce abcese.
  • Primul pas in tratamentul de canal este obtinerea accesului la nerv. In cazul in care dintele este afectat de carii, insasi indepartarea tesuturilor afectate, duce la deschiderea camerei pulpare a dintelui si la expunerea nervului. Toate aceste manopere se efectueaza sub anestezie locala. Odata deschis dintele, se indeparteaza pulpa dentara si se determina lungimea canalelor radiculare. Radiografia dentara este absolut necesara , efectuandu-se in general cu ace sterile de tratament introduce in canalele radiculare.
  • Prepararea canalelor se efectueaza in aceeasi sedinta dar exista situatii cand acest lucru se produce la urmatoarea sedinta de tratament. Numarul de sedinte necesar pentru completarea tratamentului de canal depinde totusi de starea nervului (daca a fost infectat sau nu) sau de complexitatea procedurilor de preparare a canalelor (canalele curbe). Pasul final este sigilarea canalului cu un material numit gutaperca, care impiedica posibilele infectii ale canalului sau osului. Ulterior , dintele va necesita o obturatie sau chiar o coroana dentara in cazul distructiilor extinse, pentru a putea intra din nou in functia sa normala.Este important deci de retinut ca dintele este perfect functional chiar daca are nervul scos. Dintele nu mai are intr-adevar sensibilitate la cald, rece si dulce, dar poate raspunde la presiune masticatorie, deoarece acesta beneficiaza in continuare de aport de sange prin tesutul care il tine in os, numit parodontiu.
  • Dupa stabilirea lungimii de lucru se trece la prepararea canalului in vederea obturarii acestuia.